Sorbet z gruszek
Po deszczowych dniach nawiedzają nas upały, duchota i burze. Nic tak świetnie nie orzeźwia jak zimne napoje, lody i sorbety. Sorbety są łatwe w przygotowaniu, trzeba się tylko troszkę poświęcić mieszając je już w zamrażarce. Ale chłodzą niesamowicie!
Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek.
Zapraszam na pyszny sorbet z gruszek i limonek :)
Składniki na 1 opakowanie (jak dla dużych lodów Algidy)
3 limonki
3 gruszki
2 łyżki miodu, płynnego
1 białko jaja
100 ml soku jabłkowo-miętowego
40 ml likieru kokosowego
Limonki sparzamy wrzątkiem i wyciskamy nich sok. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do miksera lub blendera i miksujemy na gładka masę. Dodajemy miód, sok i likier. Miksujemy. Białko ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z musem gruszkowym. Wykładamy mus do plastikowej formy, średniej wielkości i mrozimy przez 3-4 godziny, mieszając co 30 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy sorbet gorącą łyżką do miseczek lub pucharków, ozdabiamy plasterkiem limonki i miętą.
Smacznego!
Takie orzeźwienie musi byc wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńNie wiem skąd właściwie wzięło się we mnie przekonanie, że nie lubię sorbetów.
OdpowiedzUsuńJakieś już zupełnie zapomniane, pojedyncze doświadczenie?
Patrząc na ten, postanowiłam spróbować.:)
Fenomenalne składniki - przecież to nie ma prawa smakować źle!:)
Serdeczności.:)
wiosenko- o tak, orzeźwia niesamowicie!
OdpowiedzUsuńLekka- często mam takie swoje "widzimisię", że "niby" czegoś nie lubię, ale to chyba podświadomośc tak działa. Nie ma rady - trzeba spróbować! :) Dziękować!
ale pysznie wygląda ... i nie jest raczej trudne do zrobienia więc chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńJadłam juz sorbet malinowy i cytrynowy:)
OdpowiedzUsuńale gruszkowego jeszcze nie:)
pozdatwiam:)
Lubię sorbety, ale gruszkowego jeszcze nie jadłam - ten wygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie dobrane składniki - sorbet musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorbety a Twój wygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńwj!!! ale wspaniale brzmi ta lodowa propozycja :)podoba mi sie te polaczenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszny sorbecik. Bardzo je lubię, ale gruszkowego to chyba nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
pyszna ochloda w upalne dni:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńW tym sorbecie przeważa smak gruszki, wyczuwa się też limonkę i delikatny posmak likieru kokosowego :)
Coraz bardziej przekuję się do gruszek, więc wierzę że zmrożone z tak zacnymi dodatkami smakują świetnie;-)
OdpowiedzUsuńgrumko- gruszki są wspaniałe!
OdpowiedzUsuń