Tarta karmelowo-limonkowa z bezą (Key Lime Meringue Tart)

Monica 20 Comments



Dawno nie piekłam nic z kuchni amerykańskiej. Jako, że ostatnio mam totalnego świra na punkcie tart, a przyszła mi niespodziewana ochota na limonki, zaczęłam szukać przepisu na coś słodkiego. I tak w mojej ulubionej książeczce ze słodkościami znalazłam przepis na "Ciasto limonkowe". Ja, człowiek dociekliwy, wyszperałam, że ciasto to, to nic innego jak Key Lime Pie. Przepis pochodzi z XIX wieku z Florydy. Jest to forma deseru z limonek, mleka skondensowanego i ciasta kruchego. W oryginale z białek ubija się bezę, czego nie było w przepisie z książki. Jak to mam w zwyczaju, "dodałam" do przepisu bezę. I to był super pomysł, bo beza dopełniła smak ciasta i nadała mu piękny wygląd. Nadzienie jest wyjątkowo słodkie, także tartę polecam koneserom największych słodkości, takim jak mojemu mężowi na przykład ;) 
A już w szczególności wszystkim Walentynkowiczom ;)



Składniki na formę o średnicy 23 cm

Ciasto kruche -> polecam z TEGO przepisu

Nadzienie karmelowo-limonkowe:
1 puszka (około 500g) mleka skondesowanego słodkiego (ugotowanego)
125 ml soku z limonki ( ja wycisnęłam sok z 3 limonek)
skórka starta z 2 limonek
3 żółtka

Beza:
3 białka
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na natłuszczoną i obsypaną bułka tartą formę, podociskać do rantów i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy.

Trzepaczką (blender z odpowiednią końcówką) ubijamy żółtka, dodajemy mleko skondensowane, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na przygotowane ciasto, wygładzamy i pieczemy 20 minut.

W tym czasie ubijamy białka z solą na sztywno, dosypujemy porcjami cukier puder. Ubijamy aż beza będzie gładka lśniąca i będzie stawiała nam opór ;). Bezę wykładamy fantazyjnie na upieczony krem i dopiekamy jeszcze 10-15 minut, lub gdy beza będzie zrumieniona. Wykładamy ciasto, studzimy 2-3 godziny*. 

Smacznego!

* można schłodzić tartę w lodówce, ale gdy całkiem wystygnie

Inspiracja: Dania słodkie, Wyd. Wega Delbana Polska

Przepis dodaję do akcji:

20 komentarzy:

  1. Wygląda przesmacznie. Jak wszystko u Ciebie zresztą... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój A. również uwielbia słodkie ciasta i desery i to aż do przesady i to jest problem dla mnie:P
    Ciacho apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajna. Lubię wszystko, co z bezą, więc prędzej czy później wypróbuję i dam znać co mi wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kartacze zrobiły furorę, cmokam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała tarta i przepyszne smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko! Przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam subtelny zapach limonki, mmm... Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak patrzę na zdjęcie i ta bezę na górze to już szaleję :) Z chęcią bym spróbowała przepisu. Może znajdę chwile za jakiś czas jak mała pozwoli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrzegam sama słodycz! Ale pyszna :)

      Usuń
  9. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne jest to limonkowo karmelowe nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słodkie, ale pyszne :) Dzięki!

      Usuń
  11. karmel i cytrusowe smaki? chyba pierwszy raz widzę takie połączenie :) kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to też była nowość, ciekawy smak, polecam spróbować :)

      Usuń