Tarta karmelowo-limonkowa z bezą (Key Lime Meringue Tart)
Dawno nie piekłam nic z kuchni amerykańskiej. Jako, że ostatnio mam totalnego świra na punkcie tart, a przyszła mi niespodziewana ochota na limonki, zaczęłam szukać przepisu na coś słodkiego. I tak w mojej ulubionej książeczce ze słodkościami znalazłam przepis na "Ciasto limonkowe". Ja, człowiek dociekliwy, wyszperałam, że ciasto to, to nic innego jak Key Lime Pie. Przepis pochodzi z XIX wieku z Florydy. Jest to forma deseru z limonek, mleka skondensowanego i ciasta kruchego. W oryginale z białek ubija się bezę, czego nie było w przepisie z książki. Jak to mam w zwyczaju, "dodałam" do przepisu bezę. I to był super pomysł, bo beza dopełniła smak ciasta i nadała mu piękny wygląd. Nadzienie jest wyjątkowo słodkie, także tartę polecam koneserom największych słodkości, takim jak mojemu mężowi na przykład ;)
A już w szczególności wszystkim Walentynkowiczom ;)
Składniki na formę o średnicy 23 cm
Ciasto kruche -> polecam z TEGO przepisu
Nadzienie karmelowo-limonkowe:
1 puszka (około 500g) mleka skondesowanego słodkiego (ugotowanego)
125 ml soku z limonki ( ja wycisnęłam sok z 3 limonek)
skórka starta z 2 limonek
3 żółtka
Beza:
3 białka
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na natłuszczoną i obsypaną bułka tartą formę, podociskać do rantów i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy.
Trzepaczką (blender z odpowiednią końcówką) ubijamy żółtka, dodajemy mleko skondensowane, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy. Wlewamy na przygotowane ciasto, wygładzamy i pieczemy 20 minut.
W tym czasie ubijamy białka z solą na sztywno, dosypujemy porcjami cukier puder. Ubijamy aż beza będzie gładka lśniąca i będzie stawiała nam opór ;). Bezę wykładamy fantazyjnie na upieczony krem i dopiekamy jeszcze 10-15 minut, lub gdy beza będzie zrumieniona. Wykładamy ciasto, studzimy 2-3 godziny*.
Smacznego!
* można schłodzić tartę w lodówce, ale gdy całkiem wystygnie
Inspiracja: Dania słodkie, Wyd. Wega Delbana Polska
Inspiracja: Dania słodkie, Wyd. Wega Delbana Polska
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda przesmacznie. Jak wszystko u Ciebie zresztą... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmój A. również uwielbia słodkie ciasta i desery i to aż do przesady i to jest problem dla mnie:P
OdpowiedzUsuńCiacho apetycznie wygląda:)
Ale fajna. Lubię wszystko, co z bezą, więc prędzej czy później wypróbuję i dam znać co mi wyszło :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam ! :)
UsuńKartacze zrobiły furorę, cmokam :*
OdpowiedzUsuńO cieszę się :)
UsuńKocham karmel!<3
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta i przepyszne smaki ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam subtelny zapach limonki, mmm... Cudo :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle smakolyki ..mniam..
OdpowiedzUsuńJak patrzę na zdjęcie i ta bezę na górze to już szaleję :) Z chęcią bym spróbowała przepisu. Może znajdę chwile za jakiś czas jak mała pozwoli ;)
OdpowiedzUsuńOstrzegam sama słodycz! Ale pyszna :)
UsuńDziękuję serdecznie wszystkim!
OdpowiedzUsuńAle smaczny kąsek :)!!!!
OdpowiedzUsuńświetne jest to limonkowo karmelowe nadzienie!
OdpowiedzUsuńBardzo słodkie, ale pyszne :) Dzięki!
Usuńkarmel i cytrusowe smaki? chyba pierwszy raz widzę takie połączenie :) kusi ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie to też była nowość, ciekawy smak, polecam spróbować :)
Usuń