Tort szwarcwaldzki
Zanim się za niego zabrałam, przeglądnęłam setki przepisów i jak to bywa u mnie w zwyczaju, stworzyłam coś swojego. Dla mnie najlepszego. Choć, przyznam, iż chciałabym aby Wam również ten piękny tort posmakował. Biszkopt jest mięciutki i puszysty, masa delikatna, kremowa a wiśnie i alkohol dopełniają całość. Upiekłam go na 30-te urodziny mojego małżonka :)
PS. Pusto, pusto, bo się z mężem urlopowaliśmy ;)
Składniki na tortownicę 28/29 cm
Biszkopt:
6 jaj
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
szczypta soli
Masa śmietanowa z wiśniami:
0.5 kg wiśni
0.5 szklanka wody + 3 łyżki cukru
100ml wódki czystej lub wiśniówki,albo pół na pół
750 ml śmietany kremowki 30%
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy (16 g)
2 śmietan fixy
250 g serka mascarpone
Dekoracja:
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
1 tabliczka (100g) białej czekolady
Biszkopt: białka ubijamy do białości z solą, wsypujemy porcjami cukier nadal ubijając,aż piana będzie gęsta i będzie stawiać opór przy wyciąganiu nóżek miksera. Dodajemy po 1 żółtku ucierając na małych obrotach, następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy ręcznie,nie ubijamy. Na końcu wsypujemy porcjami kakao. Mieszamy, możemy pomóc sobie mikserem na najniższych obrotach,ale tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (28/29 cm), z posmarowanym dnem i obsypanym bułką tartą (bez boków!). Wstawiamy biszkopt do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Gdy biszkopt przestygnie przekrawamy o na 3 równe części.
Masa śmietanowa z wiśniami: wiśnie myjemy, drylujemy, odkładamy 12 do dekoracji. Zalewamy wodą z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy powstały płyn. Odstawiamy. Wystudzony łączymy z 100 ml wódki i 50 ml soku spod wiśni. Spodni blat nasączamy 50 ml soku wiśniowego z wódką, rozkładamy połowę wiśni.
Ubijamy śmietanę na sztywno. Dosypujemy porcjami cukier puder z cukrem waniliowym i śmietan-fixy. Dodajemy po jednej łyżce serka, miksujemy tylko do połączenia składników.
Na spodni nasączony blat z wiśniami nakładamy 1/3 masy śmietanowej, przykrywamy drugim blatem,który również nasączamy 50 ml soku z wódka, rozkładamy druga część wiśni, wykładamy kolejną część masy śmietanowej, przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy pozostałym sokiem z wódką.
Dekorujemy tort resztą masy, wisienkami i startą czekoladą.
Wstawiam tort do lodówki aby śmietana się nie rozpłynęła.
Smacznego!
Pyszny!
OdpowiedzUsuńMarzę o kawałku...
Ach, urlop... Cudowna sprawa :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda wspaniale :)
tort pierwsza klasa:) musiał być pyszny:) a urlop zawsze się przyda:)
OdpowiedzUsuńWspaniały :)! Sto lat dla Małżonka :)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tort szwarcwaldzki :) Idealnie wykwintne ciacho na takie urodzinki.
OdpowiedzUsuńOjej, jaki piękny! Robiłam szwarcwaldzki ,był przepyszny. To chyba jeden z najlepszych tortów pod słońcem !:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń