Ciasto kruche z rabarbarem

Monica 11 Comments


Jedno z moich ulubionych ciast kruchych. Kwaskowatość rabarbaru jest całym sekretem smaku. Nie lubię przesadzać ze słodzeniem przy tym placku, wolę gdy ten kwasek płynący z rabarbaru zostaje na języku. 

Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto kruche:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła/margaryny (zimnej)
2 kopiaste łyżki śmietany gęstej 18% 
5 żółtek (białka zużyjmy do piany)

Poza tym:
5 białek (zimne)
0.5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub pół laski wanilii)
80 dag rabarbaru
2 łyżeczki cukru waniliowego (do posypania rabarbaru)

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i śmietaną, zagniatamy (jeśli będzie zbyt suche możemy dolać odrobinę zimnej wody). Dzielimy ciasto na dwie części: jedna większa 2/3, druga mniejsza 1/3. Tą mniejszą wkładamy do zamrażarki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Rabarbar myjemy, obcinamy końcówki i kroimy w na około 3-4 cm kawałki. Układamy na cieście i posypujemy cukrem waniliowym. Białka ubijamy ze solą na sztywno i dodajemy porcjami cukier puder oraz cukier z wanilią (lub ziarenka wanilii), ubijamy do momentu gdy masa będzie stawiała nam opór. Wykładamy na rabarbar. Mniejsza część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak aby równomiernie pokrył pianę. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 minut.

11 komentarzy:

  1. najlepsze na kruchym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzamy się w 100% rabarbar do takich ciast pasuje wręcz idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ostatnio też piekłam podobne ciasto z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angelika i Monika, Karolina dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho, super pomysł aby dodać długie łodyżki rabarbaru :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  7. RA-BAR-BAR :) Wygląda smakowicie. Też planuję rabarbarowe na weekend! Twój przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne słodko-kwaśne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzena, Kraina Sosny, kociołek-pyszności, Moje Bistro, Anulla - dziękuję serdecznie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń