Lekki kokosowy kurczak curry z ryżem
Wersji tego kurczaka jest cały ogrom. Ja również, gotowałam go już na kilkanaście albo i więcej sposobów. I każdy jest równie smaczny :) Tym razem z mleczkiem kokosowym, nutą cynamonu i słodkimi rodzynkami. Zapraszam!
Składniki dla 4 osób
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego z puszki
około 2 cm kłącza imbiru (lub 0.5 łyżeczki mielonego)
1 łyżeczka curry
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki kurkumy
pieprzu syczuański (lub inny czerwony)
sól
2 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
masło klarowane do smażenia
ryż
Imbir kroimy i wrzucamy razem z oczyszczonym i pokrojonym na małe kawałki kurczakiem na masło. Smażymy chwilkę, tak aby kurczak zrobił się biały i dodajemy wszystkie przyprawy (poza wiórkami i rodzynkami) smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, wiórki, rodzynki, ocet oraz cukier i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty zagęszczamy : 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody. Podajemy z ryżem (u mnie basmati).
Smacznego!
Hmm, pyszny! :)
OdpowiedzUsuńPołączenia kokosa z kurczakiem jeszcze nie znają moje kubki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńKokosowego kurczaka to my jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńdla moich dzieci wystarczy, że jest ryż :) i już są szczęśliwe. Taka forma podana - z nutką kokosa - bardzo zachęcająca, także dla nas dorosłych
OdpowiedzUsuń