Lekki kokosowy kurczak curry z ryżem

Monica 5 Comments


Wersji tego kurczaka jest cały ogrom. Ja również, gotowałam go już na kilkanaście albo i więcej sposobów. I każdy jest równie smaczny :) Tym razem z mleczkiem kokosowym, nutą cynamonu i słodkimi rodzynkami. Zapraszam!

Składniki dla 4 osób

1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
200 ml mleczka kokosowego z puszki
około 2 cm kłącza imbiru (lub 0.5 łyżeczki mielonego)
1 łyżeczka curry
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki kurkumy
pieprzu syczuański (lub inny czerwony)
sól
2 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
masło klarowane do smażenia
ryż

Imbir kroimy i wrzucamy razem z oczyszczonym i pokrojonym na małe kawałki kurczakiem na masło. Smażymy chwilkę, tak aby kurczak zrobił się biały i dodajemy wszystkie przyprawy (poza wiórkami i rodzynkami) smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, wiórki, rodzynki, ocet oraz cukier i dusimy na małym ogniu  około 20 minut. Jeśli sos będzie zbyt wodnisty zagęszczamy : 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody. Podajemy z ryżem (u mnie basmati).

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Połączenia kokosa z kurczakiem jeszcze nie znają moje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kokosowego kurczaka to my jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dla moich dzieci wystarczy, że jest ryż :) i już są szczęśliwe. Taka forma podana - z nutką kokosa - bardzo zachęcająca, także dla nas dorosłych

    OdpowiedzUsuń