Surówka z selera z rodzynkami
Jedna z naszych ulubionych. I pomyśleć, że dawniej na żadne selerowe surówki sałatki nie mogłam patrzeć a teraz uwielbiam :) Pyszna jest, słodko-wytrawna, polecam nawet do najzwyklejszych ziemniaków i kotleta.
Składniki dla 4-6 osób
1 średni seler
1 jabłko
sok z połowy cytryny
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki rodzynek
sól i cukier do smaku
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie 20-3- minut. Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z obranym jabłkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki do przegryzienia.
Takie dziwne połączenie, że aż smaku jesteśmy ciekawe :D
OdpowiedzUsuńJest słodka, z orzechową nutą selera. Polecam, bardzo ja polubiliśmy i żałuję, że wcześniej jej nie odkryłam ;)
Usuńjakoś do selera jeszcze nie mogę się przekonać, w sumie tylko w jarzynowej go toleruję póki co, ale kto wie może kiedyś mi się zmieni jak i Tobie :)
OdpowiedzUsuńPrzy tej surówce trzeba go lubić ;) bo składa się tylko z niego w zasadzie ;)
Usuń