Surówka z selera z rodzynkami

Monica 4 Comments


Jedna z naszych ulubionych. I pomyśleć, że dawniej na żadne selerowe surówki sałatki nie mogłam patrzeć a teraz uwielbiam :) Pyszna jest, słodko-wytrawna, polecam nawet do najzwyklejszych ziemniaków i kotleta.

Składniki dla 4-6 osób

1 średni seler
1 jabłko
sok z połowy cytryny
2 łyżki śmietany 18% 
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki rodzynek
sól i cukier do smaku

Rodzynki moczymy w gorącej wodzie 20-3- minut. Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z obranym jabłkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki do przegryzienia.

4 komentarze:

  1. Takie dziwne połączenie, że aż smaku jesteśmy ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodka, z orzechową nutą selera. Polecam, bardzo ja polubiliśmy i żałuję, że wcześniej jej nie odkryłam ;)

      Usuń
  2. jakoś do selera jeszcze nie mogę się przekonać, w sumie tylko w jarzynowej go toleruję póki co, ale kto wie może kiedyś mi się zmieni jak i Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tej surówce trzeba go lubić ;) bo składa się tylko z niego w zasadzie ;)

      Usuń