Szarlotka perfekcyjnej Pani domu

Monica 30 Comments



Z przymrużeniem oka oczywiście ;)
Nadchodzi mój ulubiony czas... Czas szarlotek oczywiście :) Ubóstwiamy z mężem szarlotki, a już w szczególności gdy są na kruchym cieście. Najlepsza jest gdy jabłka pozostaną kwaskowe a cala słodycz znajdzie się w bezie i cukrze na wierzchu. To jedna z najlepszych szarlotek jaką udało mi się zrobić, szczerze polecam.


Składniki na dużą prostokątną blachę


Kruche ciasto waniliowe:
20 dag masła, zimnego
3,5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
5 żółtek (białka zostawiamy do piany)
1-2 łyżki śmietany gęstej 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół laski wanilii
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią i kardamonem

Jabłka:
około 2 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka)
1/3 szklanki cukru lub ja nie daje wcale jeśli jabłka nie są bardzo kwaśne
2 - 2,5 łyżki kaszki manny
0.5 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie jeśli nie lubicie)

Beza:
5 białek
szczypta soli
3/4 lub cała szklanka cukru pudru ( beza ma stawiać opór)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem

Przygotowanie kruchego ciasta: wszystkie składniki zagniatamy razem jak na kruche ciasto. Dzielimy na dwie części: 1/3 i 3/4. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą część do zamrażarki.

Przygotowanie jabłek: jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do wysokiego garnka, podlewamy wodą ( 1 szklanką ) i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż jabłka się rozpadną i powstanie mus, co trwa około 15 minut (zależy jakich jabłek używacie). Dodajemy cukier, kaszę i cynamon, mieszamy i czekam aż się zagotują. Wyłączamy i odstawiamy z ognia.

Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładam na blasze robiąc mały rancik. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy ciepłe, ale nie gorące jabłka. Ubijamy białka z solą na sztywno, dodając po trochę cukru i kardamonu. Piana ma stawiać opór. Wykładamy bezę na jabłka. Resztę ciasta ścieramy na tarce.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 40 minut, wierch nie może zbrązowieć. Odstawiamy na 3 godziny, wcześniej nie zdołamy jej pokroić. Musi być prawie całkiem zimna.

Smacznego!


30 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobną, pyszny smak klasyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda, aż ślinka cieknie na jej widok :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda idealnie. Bardzo fajny masz blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać Twoje słowa, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Cudowna szarlotka, ach zjadłabym teraz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedno z moich ulubionych ciast :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotki - mam słabość do ciast z jabłkami <3

    OdpowiedzUsuń
  8. też bardzo lubimy szarlotki -wszystkie:)
    Twoje ciacho wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję ślicznie wszystkim odwiedzającym!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotki wszelkiej maści to nasze ulubione ciasta zaraz po sernikach :D Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja serników nigdy nie lubiłam, ale ostatnio zaczynam się do nich coraz bardziej przekonywać;)

      Usuń
  11. Ja tez przepadam za szarlotkami.Cudna jest z ta beza.

    OdpowiedzUsuń
  12. Szarlotka to jedna z zalet jesieni :) Twoja prezentuje się wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda właśnie wstawiam do piekarnika tą oto apetyczną szarlotkę.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń