Owsianka budyniowa

Monica 11 Comments


Szukając inspiracji śniadaniowych w ten szary i ponury dzień, wpadłam na nieznaną dla mnie wersję owsianki. Owsiankę z użyciem budyniu. Długo się nie zastanawiając zabrałam się do dzieła. Teraz już wiem, że jest pyszna, kremowa i mmmm wspaniała w taki chłodny, deszczowo-śniegowy dzień jako ciepłe śniadanie. Polecam!

Składniki dla 1 osoby

150-200 ml mleka/wody (u mnie pół na pół)
3 łyżki owsianki
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego, płaska
kostka gorzkiej czekolady
opcjonalnie żurawina

Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy owsiankę i 2 minuty gotujemy (lub do miękkości). Proszek budyniowy rozrabiamy w małej ilości wody/mleka (na dnie szklanki dosłownie) i wlewamy do owsianki. Zagotowujemy. Gdyby była za gęsta dolewamy wody/mleka.
Podajemy z żurawiną i kostka gorzkiej czekolady.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo pysznie Moniko!
    Zjadłabym taką jutro na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent, na przełamanie owsiankowej nudy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię taką wersję owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyń to fajny dodatek do owsianki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać ze takiej wersji nie robiłam ale chętnie wyprobuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. na śniadanie może nie, ale na podwieczorek bym zjadał:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajna ta owsianka, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję serdecznie za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robimy taką owsiankę na wodzie z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją.

    OdpowiedzUsuń